Независимо дали ще изберете парно, газ, ток, дърва или въглища, на месец ще отиват

...
Независимо дали ще изберете парно, газ, ток, дърва или въглища, на месец ще отиват
Коментари Харесай

Гответе се за смайващи сметки през зимата, ако искате да сте на топло

Независимо дали ще изберете парно, газ, ток, дърва или въглища, на месец ще отиват минимум 170 лв. за малко жилище, в случай че не пестите
Ако препоръките на Брюксел да се пести през идващата зима и температурата в стаите да не надвишава 20 градуса са ви изглеждали несъответстващи, е време да се отърсите от това чувство. Защото сметките за отопление в студените месеци се обрисува да бъдат смайващи, в случай че желаете да сте на топло.

На 1 юли КЕВР утвърди повишаването на парното приблизително с 30% за страната, а в София скокът е още по-голям - 40 на 100. Изчисленията на един от най-големите топлинни счетоводители демонстрират, че в столицата за предишния сезон междинната годишна сметка за парно и топла вода за двустаен апартамент, не по-голям от 69 кв. метра, е била 795 лв.. Ако се преизчисли поради това, че главният разход е през времето, когато има отопление, то сумата е сред 100 и 120 лв. на месец. За идващата зима тя се чака да е сред 140 и 168 лв..

Разходите за отопление и вода на 4-членно домакинство в София в тристаен апартамент от 83 кв. метра през януари са били 252,18 лева, а за новия отоплителен сезон сумата ще се усили със 100 лева Тези калкулации важат, в случай че се одобри, че потреблението остане същото. При студена зима сметките за парно могат да бъдат надалеч по-високи, с цел да бъде топло в жилището.

А има огромна вероятност парното да поскъпне още от Нова година поради фрапантния скок на природния газ. За август цената му се подвигна с 60%, за септември “Булгаргаз ” желае още 6 на 100 нарастване. Така единствено за два месеца цената на главното гориво на множеството топлофикации се подвига с съвсем 2/3. А новата, гласувана от КЕВР през юли, е при котировки на газа от 120 лева за мегаватчас, за септември най-вероятно ще е над 300 лв..

Вече започваме да приказваме за по две на сегашните цени, разяснява Кремен Георгиев - ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

И добави, че в този момент потреблението на природен газ е към 6 пъти по-малко от тази през отоплителния сезон. Според него разновидностите са два - нарастване на контролираните цени, което в допълнение ще натовари семействата и ще вдигне инфлацията, или обезщетения за топлофикациите, с цел да няма повишаване на парното. Миналата година това беше направено, само че единствено за половината от разликата в цените.

“Хората стартират да вършат икономии, за предишния отоплителен сезон в София те са икономисали 12% от потребената сила, само че поради по-дългия интервал с отопление това не се почувства в сметките ”, съобщи Милена Стоянова - шеф на един от най-големите топлинни счетоводители.

За да се употребява силата рационално и да се управлява по-ефективно отоплението, тя предлага да се употребяват термостатни вентили. Те автоматизирано понижават или напълно изключват радиаторите, когато се доближи избрана температура в помещението.

Като вид за справяне със сметките за парно столичните общинари дадоха възможност за разсрочено плащане за 12, 24 или 36 месеца

От тази алтернатива ще могат да се възползват най-бедните и хората с решение на ТЕЛК за тях или техни близки. В момента хората в затруднено финансово състояние имат алтернатива да заплащат разсрочено за 6 месеца, и то единствено в случай че внесат първична вноска от 30% от дължимото.

“Топлинният ” удар през зимата би трябвало да бъде омекотен и от понижения Данък добавена стойност за парното от 20 на 9%. Дали обаче разликата от общоприетата ставка ще се трансферира непосредствено към потребителите, или ще бъде употребена от топлофикациите за по-малко нарастване на цената след Нова година, занапред ще стане ясно.

Смайващи сметки чакат и тези, които ще се отопляват с други възможности на парното. “24 часа ” към този момент писа, че за двустаен апартамент, в случай че се употребява газ, месечно ще се заплащат най-малко по 500 лева, а за тристаен - 775 лева За същите жилища, отоплявани на ток, месечната фактура ще е сред 225 и 235 лв.. Сметката е годна, в случай че уредите работят по 8 часа в денонощието.

На въглища топлото през зимата ще коства почти най-малко 300 лева на месец при сегашните цени. Тези, които изберат отопление с дърва, ще би трябвало да подготвят почти същата сума.

Температурите щели да са над нормата, само че се чакат истински люти периоди през януари

Средните температури за зимата с най-голяма възможност ще бъдат над нормата съгласно първични прогнози. Това обаче не изключва да има няколко интервала с типично зимни температури, като с най-голяма възможност такива ще има през януари. Това заяви за “24 часа ” климатологът от Софийския университет доктор Симеон Матев. 

Както се случва съвсем всяка година, в най-студените места -20 градуса са нещо обикновено. По всичко наподобява, че ще има подобен интервал, само че не може да се каже тъкмо по кое време и с каква дълготрайност ще е, посочи Симеон Матев.

Имало огромна възможност февруари да е доста по-топъл от нормата.

През последните 30 години нормите са претърпели смяна и сегашните са с към 1 градус по-високи. Средните януарски температури са сред 0 и 4 градуса. Средните минимални са сред минус 4 и 3 градуса, а междинните оптимални - сред 2 и 7 градуса.

За преваляванията има разнопосочни прогнози, само че множеството клонят към по-суха зима. Тук обаче единствено 1-2 зимни циклона могат да наклонят везните в другата посока доста бързо. Прогнозата за преваляванията е много по-трудна и не толкоз безапелационна, сподели още климатологът.

Стотици хиляди в Англия готови да не заплащат

Над 200 000 британци са се присъединили в онлайн акцията “Не плащай ”, която приканва хората да не дават пари за сметките си за ток и отопление от 1 октомври поради голямата инфлация в страната, предава Sky News.

Кампанията започва преди два месеца и е събрала към 230 000 почитатели в обществените мрежи. Уебсайтът на акцията пък означи рекорден растеж визити - над 290 000 единствено през юли.

Основателите на акцията не желаят да разкриват самоличността си, само че в уеб страницата се разказват като “група другари и съидейници ”. Финансирането им идва от самите създатели, като досега те са получили дарения в размер на над 21 000 паунда. Целта на самодейността е да събере най-малко един милион британци, които изрично да откажат да заплащат комуналните си сметки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР